Tämä ohje on oma muunnelmani monelle jo niin tutusta banoffee-tortusta. Alkuperäistä ohjetta en ole edes testannut, sillä banaanin ja toffeen yhdistelmä tuntui liian makealta. Tässä on siis "suomalaisempi", puolukkainen versio kanelilla ryyditettynä. Sopisi muuten ihanasti vaikka jouluun...

2080940.jpg

Tällä tortulla herkuteltiin perhekerhon leivontapäivänä ja hyvin tuntui maistuvan, tai sitten kaikki olivat vain niin kohteliaita etteivät kehdanneet arvostella luomustani...

Tässä ohje kaikille kiinnostuneille:

Pohja: 400g (eli 1pkt) pakastemurotaikinaa

Täyte: 1tlk kondensoitua maitoa (makeutettua)

2,5 dl Flora vispiä tai muuta vaahtoutuvaa kermaa

tomusokeria ja kanelia maun mukaan

Pinnalle: puolukoita

hiukan tomusokeria

Sulata murotaikina. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tortun voi tehdä myös piirakkavuokaan, silloin leivinpaperia ei tarvita. Pistele pohja haarukalla ja laita sen päälle leivinpaperi (reunoille asti) ja täytä syvennys kuivatuilla herneillä. Näin reunat eivät valahda paiston aikana. Leivinpaperin ja herneet voi korvata myös foliosta muotoillulla "pannalla", joka pitää reunat paiston ajan paikoillaan. Paista pohjaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 min ja anna jäähtyä.

Poista tiivistemaitotölkistä etiketit ja laita se kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että tölkki peittyy kokonaan. Keitä säilyketölkkiä kattilassa kolme tuntia (vesi siis saa kiehua koko ajan). Nosta tölkki keittämisen jälkeen vedestä ja anna jäähtyä hetki ennen avaamista. Kondensoitu maito muuttuu pitkän keittämisen aikana kauniinruskeaksi, paksuksi toffeeksi (tai kinuskiksi, ihan kuinka vain..). Avaa purkki varovasti ja levitä toffee pohjan päälle. Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma ja mausta makusi mukaan tomusokerilla ja kanelilla. Levitä kermavaahto tortun päälle ja ripottele pinnalle puolukoita. Tupsauta päälle vielä kevyt huntu tomusokerilla. Jos haluat tortusta vieläkin puolukkaisemman, lisää yksi kerros marjoja toffeen ja kerman väliin.

Tuota kondensoitua maitoa löysin Oulusta, Kaakkurin Citymarketista. Monellakohan kauppareissulla ehdin kulkea tölkkien ohi, sillä huomasin ne aivan sattumalta keskeltä jauhohyllyä!? Lukemattomia kertoja etsin niitä turhaan kookosmaitojen ym. joukosta...

Kokeilin muuten tuon kinuskin valmistamista myös kattilassa ilman purkkia, sekä mikrossa (siis ilman purkkia sielläkin..), mutta minusta lopputulos ei ole sama. Toki maito sakenee ja makukin on kinuskinen, mutta väri jää vaaleaksi ja rakenne on sitkeämpi ja tahmeampi. Pitkän keittämisen aikana maustakin tulee paahteisempi ja täyteläisempi, joten tyydyn vastaisuudessakin tuohon pitkään keittoaikaan.

 

Kiitokset kaikille perhekerhon äideille kiinnostuksesta ja innokkaasta osallistumisesta koristeiden näpertelyyn. Sain kesken kerhon suru-uutisen rakkaan mummuni poismenosta ja se vei kyllä pohjan koko touhulta.. Toivottavasti saitte kuitenkin puheistani jotain irti ja edes vähän tuntumaa koristelun ja kakkuilun maailmaan, vaikka monelle asiat olivatkin jo tuttuja. Jatketaan koristeiden näpertelyä vielä myöhemmin...

Ja tosiaan, päivityksissä saattaa nyt olla jonkinmoista taukoa, sillä mummun poismeno oli meille kaikille kova isku ja voimat on tällä hetkellä aika vähissä... Kärsivällisyyttä siis toivon, jos en aivan heti saa kommentteihin ja meileihin vastattua, tai ohjeita postattua. En minä teitä uskollisia kyläilijöitä ole silti unohtanut...