Kuva ei ole kummoinen, mutta eiköhän siitä selvää saa =)

1981913.jpg

Nappasin ohjeen jostain lehdestä, kun kuulosti niin mielenkiintoiselta.

Edit: Jokohan tämä ohjeen lisääminen viimein onnistuu... Tämä on siis suoraan lehdestä (vielä kun muistaisin mistä...)

Pohja: 150 g raakaa punajuurta raastettuna

2 kananmunaa

1 3/4 dl tummaa tai tavallista kidesokeria

2-4 tl raastettua inkivääriä

2/3  dl juoksevaa margariinia

1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

2 1/4 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1/2 tl soodaa

Kuorrutus: 100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 tl raastettua sitruunankuorta

3-4 rkl tomusokeria

1 dl kuohukermaa

1-2 tl punajuurimehua

Kuori ja raasta punajuuret ja purista raasteesta hiukan mehua kuorrutuksen värjäämistä varten. Vaahdota munat ja sokeri, lisää punajuuriraaste, inkivääri, margariini, sitruunankuori ja -mehu, sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi ja levitä taikina voideltuun suorakaiteenmuotoiseen vuokaan (n. 20x28 cm) ja paista 180 asteessa 45-55 min. (Minulla paistamiseen ei kulunut likimainkaan noin kauan eli kypsymistä kannattaa seurata ja kokeilla tikulla.) Anna pohjan jäähtyä.

Vaahdota kerma ja sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Levitä kuorrute jäähtyneelle pohjalle ja leikkaa leivoksiksi.

Minä en tehnyt kuorrutusta ohjeen mukaan, vaan vatkasin tuorejuustoon tomusokeria, sitruunamehua ja -kuoriraastetta sekä punajuurimehua. Kuorrutuksesta tuli hiukan liian makea, joten tuo ohjeessa mainittu voisi olla parempi vaihtoehto. Sormien värjääntymistä ei kannata punajuuria raastaessa surra, sillä kädet on helppo puhdistaa sitruunanpuolikkailla mehun puristamisen jälkeen. Punajuuritahrat häipyvät sormista kuin taikaiskusta!

Näistä leivoksista ei tullut omia suosikkejani, mutta esikoinen ja osa vieraista niistä tunuivat kuitenkin pitävän. Minusta punajuuren käyttö leivonnassa on kuitenkin niin mielenkiintoinen ajatus, että tulen sitä testaamaan varmasti vielä muissakin ohjeissa =)

Pahoittelen, etten ole saanut ohjetta aiemmin tähän lisättyä, mutta vuodatus on jostain syystä aina tökkinyt kun olen sitä yrittänyt. Tässä kuitenkin ohje, vihdoin ja viimein!