Taas on sairastettu syysflunssaa ja leipomiset ovat saaneet odottaa voimien ja inspiraation palaamista. Tänään oli jo pakko päästä leipomaan jotain! Samalla kun leivoin kakkupohjan, pyöräytin nämä mokkapalat. Tietenkin perinteiseen mokkapalojen ohjeeseen piti saada (taas) jotain ekstraa, joten tein tällä kertaa kinuskinmakuisen kuorrutuksen.

877095.jpg

Koristeluun en jaksanut (enkä ehtinyt) panostaa, joten ripottelin pinnalle vain noita helmiäisiä. Minusta niiden väri on niin kaunis!

Pohjan ohje on sama kuin aikaisemmissa cappuccino-paloissa, mutta tein taikinan tällä kertaa 1,5-kertaisena, sillä uunipannuni on aika iso. Ohjeen olisi voinut vaikka tuplata, niin pohjasta olisi tullut vieläkin muhkeampi. Laitan tähän alkuperäisen ohjeen ja sulkuihin 1,5-kertaisena.

Pohja: 3 kananmunaa (4)

2 1/2 dl sokeria (3 1/3 dl)

150 g voita sulatettuna (200g)

1 1/2 dl maitoa tai kahvia (2 dl)

4 dl vehnäjauhoja (5 1/3 dl)

1/2 dl tummaa kaakaojauhetta (3/4 dl)

1 1/2 rkl vaniljasokeria (2 rkl)

2 tl leivinjauhetta (sama määrä riittää myös isompaan taikinamäärään)

Kuorrutus: 2 rkl sokeria

50 g voita

1/2 dl kuohu- tai vispikermaa

n. 4 dl tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu (hiukan jäähtynyt) voi, maito tai kahvi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina uunipannulle, leivinpaperin päälle ja paista pohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia (paksumpaa hiukan kauemmin). Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa pohjalevy paloiksi ennen kuorruttamista, mutta jätä palat paikoilleen pellille.

Ruskista kuorrutuksen sokeri teräskattilassa (Ensin sokeri sulaa, sitten muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa). Ota kattila liedeltä heti kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa. Lisää kerma ja kiehauta seos koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Siivilöi lopuksi joukkoon tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus pohjalevylle ja koristele kuten haluat.

Pohjan ohje on sama, millä olen mokkapaloja leiponut vuosikausia. Kuorrutuksen ohjeen taas nappasin Pirkan Kentuckyn kakku-ohjeesta. Yhdistelmä on hyvä, mutta melkoisen makea, joten mokkapalat kannattaa leikata melko pieniksi. Tuo kuorrutus on niin makeaa, että sitä riittää aika ohut kerros. Kuten kuvastakin näkyy, se kuultaa hiukan läpi, mutta se ei ainakaan minua haittaa.

Meidän tytöt ainakin tykkäsivät uusista mokkapaloista. Keskimmäinen neiti kaapi pelkkää kuorrutusta mokkiksen päältä suuhunsa autuas ilme kasvoillaan. Kannattaa kokeilla, mikäli olet perso makealle. (Siis ohjetta, tai miksei sitä kaapimistakin, jos siltä tuntuu) =D