Vai kuuluuko fetaa nykyään kutsua salaattijuustoksi.. Joka tapauksessa...

Tein muutamia suolaisia piirakoita syntymäpäiville ja tässä niistä ensimmäinen:

1995238.jpg

Kiireessä napattu kuva ei ole mitenkään erityisen hyvä, mutta olkoon, kyllä tuosta jotain selvää saa. Ohje on tärkeämpi ja tässä se tulee:

Pohja: reilu 3 dl vehnäjauhoja

1 ps (reilut 100g) perunamuusijauhetta

1,5 tl leivinjauhetta

200 g margariinia tai voita

0,5 dl kylmää vettä

Täyte: 500 g naudan paistijauhelihaa

puolikas purjo silputtuna

tilkka öljyä

1 punainen paprika pienenä silppuna

0,5-1 tl rouhittua mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

2 tl Provencen yrtit-mausteseosta

vajaa tl suolaa

3-4 valkosipulinkynttä murskattuna

1 tlk tomaattimurskaa

ripaus sokeria

1 prk fetaa (purkissa taisi olla 200g  juustoa+ tietysti liemi) valutettuna

4 dl ruokakermaa

4 kananmunaa

150-200 g juustoraastetta (emmental)

Nypi rasva ja kuivat aineet murumaiseksi, lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna jähmettyä hetki jääkaapissa. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipannuun sopivaksi ja esipaista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 10 minuuttia.

Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa ja lisää joukkoon myös purjo pehmenemään. Sekoittele hetki ja lisää paprikasilppu, mausteet ja tomaattimurska (sokeri pehmentää tomaatin hapokkuutta). Sekoittele hetki ja anna jäähtyä hiukan.

Levitä täyteseos esipaistetulle pohjalle ja ripottele pinnalle valutetut fetakuutiot. Sekoita keskenään ruokakerma, munat ja suurin osa juustoraasteesta. Kaada muna-juustoseos täytteen päälle ja ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Jatka paistamista uunina alimmalla ritilätasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt ja pinta kauniin värinen.

Tämä piirakka ei ole mikään kevein mahdollinen, mutta tosi herkullinen ja maistuu sekä kuumana että kylmänä. Suosittelen lämpimästi, kannattaa kokeilla!!