Sillä piiiitkällä ja kuuluisalla kokeiltavien ohjeiden listalla minulla on ollut jo kauan amerikkalaistyylinen paistettu juustokakku. Nyt vihdoin päätin sitä testata ja etsin netistä ja leivontakirjoista erilaisia ohjeita, joista sitten sävelsin tämän oman versioni. Aitoa New Yorkin juustokakkua en ole päässyt maistelemaan, mutta ainakin tästä tuli hyvää!!

1221596.jpg

Tässä pala kakkua lämpimän marjakastikkeen kera...

 

Pohja: 200 g digestive-keksejä murustettuna (käytin tällä kertaa kaurakeksejä ja pipareita)

50 g voita sulatettuna

(digestiveihin lisäisin vielä 1 tl kanelia)

Täyte: 400 g tuorejuustoa

1 dl sokeria

1 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1 tl vanilja-aromia (voi korvata vaniljasokerilla)

puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori

Pinnalle: 200 g ranskankermaa

2 rkl sokeria

Sekoita keksinmurut ja sulatettu voi tasaiseksi ja mausta kanelilla tarvittaessa. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24cm) reunojen ja pohjan väliin. Painele keksinmuruseos vuoan pohjalle ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää joukkoon muut täytteen aineet. Vatkaa tasaiseksi ja kaada seos vuokaan. Paista 150 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti tai kunnes täyte on hyytynyt. Kakun pinnan ei ole tarkoitus ruskistua. Sekoita ranskankerma ja sokeri ja levitä seos hyytyneen kakun pinnalle. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä ja nosta se jääkaappin vaikka seuraavaan päivään. Itse tarjosin kakun lisäksi lämmintä marjakastiketta, mutta myös valmiit hillot tai tuoreet marjat sopivat hyvin.

Marjakastiketta varten kuumensin kattilassa desin verran mustaherukkahyytelöä ja saman verran vadelmahilloa sekä pienen tilkan vettä.. Lisäsin joukkoon vielä reilusti vadelmia ja boysenmarjoja raikastamaan makua ja annoin niidenkin kuumentua. Kylmä juustokakku lämpimän kastikkeen kanssa oli ihana yhdistelmä!

Tämä kakku ei itsessään ole kovin makea, joten sokerin määrää kannattaa maistella ennen paistamista. Toki tuo marjakastike tai hillo tuo lisämakeutta annokseen. Sitruuna ei kakussa kovin voimakkaasti maistu, joten jos olet sitruunan ystävä, käytä sitä enemmän. Tähän kakkuun en uskalla suositella aivan niitä kevyimpiä kaupasta löytyviä tuorejuustoja ja ranskankermoja, sillä niillä kakun rakenne voi olla ihan toinen...