Tein tutun amerikkalaisen sitruuna-marenkitortun tällä kertaa pienempänä, leivosten muodossa.

Ja tässä vielä halkaistuna..

Ohjeita sitruuna-marenkitorttuun on olemassa vaikka kuinka ja netistäkin niitä löytyy lukemattomia. Jos joku haluaa, voin kirjoitella tähän omanikin..

Edit: Anteeksi todella pitkä viive!! Tässä kuitenkin vihdoin ohje sitruuna-marenkitorttuun (peräisin Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat kotileivonnaiset)

Pohja: 100g margariinia tai voita

2,5 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

0,5 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte: 1,5 dl vettä

1,5 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

25 g margariinia tai voita

1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

4 keltuaista

Marenki: 4 valkuaista

1,5 dl sokeria

(mantelilastuja)

Sekoita pehmeään rasvaan kuivat aineet käsin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan (halk. 22-24 cm) kokoiseksi levyksi + reunat. Nosta taikina vuokaan kaulimen ympärille kietaistuna. Vuoraa taikinalla vuoka ja reunat 2-3 cm:n korkeudelta. Anna torttupohjan jähmettyä kylmässä n. 15 min. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla n. 15 min.

Mittaa täytteen aineet kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee ja hieman kuplii. Ota torttu uunista ja kaada kiisseli tortun syvennykseen.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Pursota marenki kiisselin päälle (ripottele halutessasi mantelilastuja) ja jatka paistamista uunin alimmalla ritilätasolla n. 10 min, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa.

Tätä ohjetta käytin täytteen ja marengin osalta, mutta pohjat tein eri ohjeella sillä halusin valmiita leivospohjia myös pakkaseen. Tässä ohje leivospohjiin (25 pientä tai 15 isompaa), joka on myös peräisin Kaarina Roiniselta:

200 g margariinia tai voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

3,5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi. Leivo taikina tangoksi jauhoja apuna käyttäen. Leikkaa tanko paloiksi ja pyörittele palloksi.

Vuoraa voidellut leivosvuoat taikinapalloilla jauhoisella peukalolla painellen. Anna vuokien seistä kylmässä 15-20 min. niin taikina pysyy paremmin reunoilla paiston aikana.

Pane leivospohjat pellille ja paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 15-20 min koosta riippuen. Irrota leivospohjat varovasti vuoista vielä vähän lämpiminä.