Monenlaisten sattumien summana sain litrakaupalla puoliksi sulaneita pakaste-mustikoita. Jotain käyttöähän niille oli tietysti keksittävä, sillä en halunnut niitä poiskaan heittää. Leivoin sitten kolme erilaista mustikkapiirakkaa, joita olen nyt kuskaillut sukulaisillekin syötäväksi. Ei tämmöistä määrää saa millään syötyä ihan omalla porukalla!

Tässä ihan perinteinen marjapiirakka:

894717.jpg

Pohja: 4 kananmunaa

4 dl sokeria

250 g margariiina tai voita sulatettuna

6,5 dl vehnäjauhoja

3 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 dl maitoa

Pinnalle n. litra mustikoita

Sekoita munat ja sokeri keskenään. Lisää sulatettu rasva, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle mustikat. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa noin 25 minuuttia.

Tämä pohjaohje on tosi helppo, sillä ainekset vain sekoitetaan, mitään ei tarvitse vatkata. Pohjasta tulee mukavan pehmoinen. Tällä ohjeella tulee myös ihana raparperipiirakka, pinnalle raparperipalojen päälle vain ripaus sokeria ja kanelia. Ohjeen alkuperää en tiedä, olen kai sen joskus vuosia sitten kopsannut jostain lehdestä tai kirjasta.

 

Tässä Muru-mustikkapiirakka:

894718.jpg

Pohja: 150 g pehmeää voita tai margariinia

1,5 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

4 rkl perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

Täyte: 2 prk kermaviiliä

2 kananmunaa

2 rkl perunajauhoja

4 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

noin litra mustikoita

Muruseos: 100 g pehmeää margariinia tai voita

1 dl sokeria

3 dl kaurahiutaleita

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää munat hyvin vatkaten. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.

Sekoita täytteen ainekset (marjoja lukuunottamatta) kulhossa tasaiseksi ja levitä täyteseos uunipannuun pohjataikinan päälle. Ripottele marjat pinnalle.

Sekoita muruseoksen ainekset tasaiseksi ja ripottele marjojen päälle. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa reilut puoli tuntia.

Tämä piirakka on mukavan kaurainen ja pohja rapsakka. Tällä ohjeella tulee myös ihanaa puolukkapiirakkaa, silloin sekä pohja että muruseos kannattaa maustaa kanelilla. Myöskään tämän ohjeen alkuperää en tiedä. Ohjeen olen joskus vuosia sitten kopsannut reseptivihkooni.

 

Ja Mantelinen mustikkapiiras:

894719.jpg

Nyt iski laiskuus tämän kirjoitushomman kanssa ja laitankin TÄHÄN linkin, mistä pääsee suoraan Pirkan sivulle mistä ohjeen löysin. Mantelimassa antoi pohjalle kivan hiukan erilaisen maun, joka sopi kyllä hyvin yhteen mustikan kanssa. Ohjeesta poiketen en laittanut piirakkaan vadelmia, mutta oikein hyvää oli ilmankin!