Väillä tekee mieli leipoa muutakin kuin pelkkiä makeita herkkuja. Sämpylöitä teen tosi usein, mutta nyt kokeilin rukiista vuokaleipää.

919902.jpg

Ruisvuokaleipä  (1 leipä)

3 dl kädenlämpöistä vettä

25 g hiivaa

1 rkl öljyä

1 rkl tummaa siirappia

1 tl suolaa

1 dl ruisrouhetta (tai ruisleseitä)

3 dl vehnäjauhoja

3 dl ruisjauhoja

Liutoa hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, siirappi, suola ja ruisrouhe tai -leseet ja sekoita. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa taikinaa hetki. Lisää ruisjauhoja vähitellen, jotta saat sopivan taikinan. Anna taikinan kohota liinan alla. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile pitkulaiseksi leiväksi. Nosta taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota. Paista leipää 200 asteessa puolisen tuntia.

Tämä leipä oli hyvää! Hapatettua "oikeaa" ruisleipää en osaa tehdä, mutta tämä oli mukavaa vaihtelua perussämpylöille, joita yleensä leivon. Alkuperäisessä ohjeessa (jonka löysin Ruokalan sivuilta) suolan määrä oli kaksinkertainen ja sitä oli minun makuuni ainakin ihan liikaa. Korjasin tuohon ohjeeseen sopivan määrän. Tämä leipä sopisi loistavasti myös voilepäkakkuun. Rakenne on pehmoisempi kuin tavallisessa ruisleivässä, mutta maku on kuitenkin viljaisempi ja voimakaampi kuin vaaleassa leivässä. Tätä leivon takuulla uudestaankin!!