Mieleni on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla Pirkan kinuskihyytelö-ohjetta, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Nyt kaapissa kuitenkin oli purkillinen kinuskikastiketta, jonka parasta ennen-päiväys alkoi uhkaavasti lähetä, joten sain hyvän syyn vihdoin testata ohjetta. Kuten tavallista, se perusohje ei tietenkään riittänyt vaan se piti jalostaa leivoksiksi, sillä halusin kokeilla uusia silikonisia muffinivuokiani.

Tässä vaiheessa pitää pyytää anteeksi kuvan surkeaa laatua!! Kuvasin sisällä ja kattolampun valo tekee kuvista todella epätarkkoja ja rakeisia, en ilmeisesti osaa pistää kameran säätöja kohdalleen. Mietin jo laitanko kuvaa ollenkaan, mutta tässä se nyt kuitenkin on:

765097.jpg

Ohjeesta tuli kuusi leivosta.

1 tlk (2 dl) kinuskikastiketta

3 liivatelehteä

1 tlk (2 dl) vispikermaa

Leivosten pohjaksi laitoin kääretorttupohjasta leikattuja muffinivuoan kokoisia pyörylöitä, jotka kostutin laimealla maitokahvilla (mausteena ripaus vaniljasokeria).

Koristeena on Wiener nougat-crushia, suklaa-kahvinpapuja ja ripsaus tomusokeria

Leikkaa kääretorttulevystä sopivankokoisia pyörylöitä ja kostuta ne maitokahvilla. Laita liivatelehdet likoamaan. Kuumenna kinuskikastike pienessä pinnoitetussa kattilassa kiehuvaksi ja lisää joukkoon liotetut, mahdollisimman kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita kunnes liivatteet ovat kokonaan sulaneet ja anna kinuskin jäähtyä, kunnes se alkaa hiukan hyytyä. Vaahdota sillä välin kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kinuski huolella kermavaahdon joukkoon ja jaa seos muffinivuokiin. Laita jokaisen vuoan pinnalle kääretorttupohja-pyörylä, paina kevyesti ja nosta vuoat viileään hyytymään mielellään yön yli. Kumoa leivokset tarjoilulautasille ja koristele mielesi mukaan.

Tuo kumoamisvaihe ei tahtonut millään sujua vaan hyytelö jumittui vuokaan kiinni. En tiedä olisiko se helpottanut, jos olisin kevyesti sipaissut öljyä vuokiin tai laittanut leivokset hetkeksi pakastimeen ennen kumoamista. Joka tapauksessa leivoksista tuli hiukan rosopintaisia, mutta omalle porukalle kelpasivat silti. Leivoksista ei tullut ollenkaan niin ällömakeita kuin pelkäsin vaan ihan sopivia. Kostutukseen käytetty kahvi sopi oikein hyvin yhteen kinuskin kanssa ja nuo kahvinpavut täydensivät kivasti. Leipomisessa tykkään kahvin mausta, vaikka en sitä muuten juuri edes juo.