Tällainen uusi kakku tuli kehiteltyä viikolla, kun vihdoin raparperia sai omastakin pihasta!! Ohjetta ja muuta höpinää kirjoittelen myöhemmin (kun ensin muistaisin minkä paperin reunaan ohjetta kirjoittelin..)

1623215.jpg

Edit:Idean tähän kakkuun sain joskus talvella/keväällä kun näin televisiossa Nigellan tekevän ihanan herkullisen näköistä jälkiruokaa raparperista. Raapustin hiukan ohjetta muistiin ja päätin että kehittelen ideasta jonkinlaisen kakun kunhan oman pihan raparpereilla pääsen testaamaan! Syntyi mukavan raikas ja ihanasti raparperinmakuinen kakku, jonka pintakiilteen väri on muuten täysin peräisin raparperista (ilman väriaineita).

Tässä ohje: n. 600 g raparperia(kannattaa valita mahdollisimman punaisia, niin saa kauniin värin)

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Huuhtele raparperit ja paloittele ne parin-kolmen sentin pituisiksi paloiksi. Laita raparperit uunivuokaan (mielellään korkeareunaiseen vuokaan ettei roisku yli kuten minulle kävi) ja mittaa sokerit päälle. Peitä foliolla tai kannella ja nosta vuoka 200 asteiseen uuniin vajaaksi tunniksi.

Siivilöi pehmenneistä raparpereista liemi tarkasti talteen ja soseuta raparperit haarukalla. Anna jäähtyä.

Pohja: kääretorttupohjasta leikattu vuoan kokoinen sydän kostutettuna vaniljasokerilla maustetulla maidolla

Täyte: 3 dl kermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g ranskankermaa

0,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

raparperisose

0,5 tl mansikka-aromia (voi laittaa reilumminkin)

6 liivatelehteä

tilkka raparperilientä

Kiille: 3 dl raparperilientä

3 liivatelehteä

Koristeeksi kermavaahtoa jne. tai ihan mitä itse haluaa

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma, sokerit ja raparperisose kulhossa sekaisin ja mausta mansikka-aromilla. Kuumenna tilkka raparperilientä kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita liivateneste ohuena nauhana raparperitäytteen joukkoon koko ajan huolellisesti sekoittaen. Nostele kermavaahto täytteeseen ja sekoita tasaiseksi (älä vatkaa). Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta (huolellisemmin kuin minä!). Nosta kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli.

Kuumenna loppu raparperiliemi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Anna liemen jäähtyä muutama minuutti. Kaada raparperiliemi lusikan kautta kakun pinnalle (ettei kuuma liemi sulata kakun pintaa) ja nosta kakku vielä jääkaappiin kunnes pintakiillekin on hyytynyt.

Tämä kakku muistuttaa hiukan viimekesäistä raparperi-valkosuklaakakkua, mutta tämä oli ehkä vielä enemmän minun makuuni. Yllättäen tämä maistui myös lapsille, jota eivät muuten niin raparperista välitä. Keskimmäinen prinsessamme piti tässäkin kakussa erityisesti tuosta pintakiilteestä ja nuorimmainen vaati jatkuvasti lisää "nukittia" eli kakku ilmeisesti maistui jugurtilta... ;) Olisittepa nähneet kuopuksen ilmeen kun tarjosin parin päivän päästä myös kakkua (kylläkin toscakakkua), ilme oli syvästi halveksuva ja painava käsky kuului: Ei, äiti! Nukittia!! Eli tätä kakkua on kai tehtävä toistekin =D

Huom! Mansikka-aromin voi jättää kakusta kokonaan pois tai lisätä raparperien joukkoon muutaman mansikan. Silloin liemestä tulee ainakin kauniin punainen, vaikka raparperit olisivatkin vihreämpiä.